Alternativer til fjerning af ukrudt; Sådan bruges skovens materialer

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Ukrudt er en del af naturens gang, naturen vil dække jorden med planter. For at holde på varmen, og gøre ”skovbunden” bedre, naturen elsker ukrudt, men for os mennesker er det det værste. Planterne er vigtige i jorden, for de holder på den fugtighed der er behov for. Planter omdanner også vores udånding til ny ilt, og det kan ikke lade sig gøre hvis ikke planterne er der. Naturen vil derfor altid sørge for at dække jorden, og derfor opstår ukrudt.

Jordforbedring er en god ide

Det er engang imellem en god ide at kigge på jorden også, for det er ikke altid at jordens ressourcer er gode nok, og derfor opstår mælkebøtter, skvadderkål & lign.

I skoven er jorden altid fugtig og blød, det kan være du har undret dig over det. Men grunden til det er faktisk fordi der er fuld af liv, der er ingen til at fjerne naturens gang. Sådan ser bedene og haverne ikke ud hos dig, fordi du intet gør ved haven, der er ikke nok næring for smådyr at arbejde i. Du vil få en meget bedre jord, hvis du skifter jorden ud, og ikke er så pjattet og sart omkring dyreliv.

Organisk materiale er lige hvad der skal til, regnorm, bænkebidere og andre insekter har mulighed for at bo deri, og lever af at nedbryde det organiske materiale. Du har en masse jordforbedring hvis du gør det, og det koster ingenting.

Er du en af dem som har en køkkenhave? Eller måske gnavere eller lign? Så har du tit en masse kompost, bland det i din jord, og du vil se resultater. Det er vigtigt at du ikke bare tror at du kan give din jord en gang kompost en gang, og så skal det ikke gøres igen. Der er behov for nyt kompost 1-2 gange årligt. For at du vil kunne se fremgang og forbedring. Det er en kontinuerlig proces, og du kan altså ikke gøre for meget. Dine bede bliver meget nemmere at arbejde med, og dine planter vil have en bedre vækst.

Barkflis er lige noget for dig

Du kan med fordel anvende flis i dine bede, under træer eller andre steder hvor det er træls at fjerne ukrudt. Du kan bruge flis til bunddækkeplanter og alle planter, bare ikke de helt små. Hvis flis skal virke mod ukrudt, skal det lægge i et lag på 15 cm, det virker ukrudtshæmmende, og giver ingen ukrudtsfjerning.

Det er en god ide at aflække flis, det er lige meget hvilken. Det er en del af naturen, så det skader ikke din have. Flis ser bare pænt ud, og giver en opfriskning til din have.

Disse flis typer findes:

  • Barkflis

  • Egeflis

  • Træflis

  • Granflis

Der findes også flere, men disse er de mest normale. Er du til duften af træ, så er granflis noget for dig. Granflis er duftende, dog er der harpiks i, som er langsomt nedbrydelig. Dette kan være en dårlig ting, hvis du ønsker gang i smålivet, mellem dine planter.