Sådan vælger du den rette seng
Sengen er ikke noget, vi tænker så meget over i hverdagen. Ikke desto mindre er den husets måske vigtigste møbel. Vi bruger en tredjedel af vores liv i sengen, og det er helt essentielt for vores nattesøvn og dermed velvære, at vi har en god seng. Det er dog langt fra ligetil at vælge seng. Markedet er fyldt med forskellige sengetyper, og man bliver nødt til at sætte sig lidt ind i det, før man vælger en seng. Derfor har vi udarbejdet denne guide. Her kan du læse om de forskellige sengetyper, fastheder, komfortzoner og andre parametre, du skal tage højde for, når du skal ud og investere i en ny seng.
Kontinentalseng, elevationsseng eller boksmadras
De tre mest almindelige sengetyper i de danske soveværelser er kontinentalsenge, elevationsseng og boksmadrasser. Af disse er boksmadrassen den mest enkle sengetype. Boksmadrassen er i princippet bare en madras monteret i en træramme og betrukket med stof. De fleste vælger desuden at skrue ben eller meder på boksmadrassen, så den kommer til at fungere som en rigtig seng. Den er relativt billig, og dens enkle konstruktion gør den nem at flytte, hvilket gør rengøring betragteligt nemmere.
Storebroren til boksamadrassen er kontinentalsengen. Kontinentalsengen består af tre lag – en boksmadras i bunden, en springmadras i midten og en topmadras øverst. Denne tredelte konstruktion sikrer dig ekstra komfort, ligesom den gør sengen lidt højere end andre sengetyper. Dette er især en fordel, hvis du har problemer med at komme ud af sengen f.eks. pga. skader i ryg eller ben. Læs eventuelt mere om de omtalte kontinentalsenge her.
Elevationssenge er kendetegnet ved at være udstyret med en elektrisk motor, som kan køre sengens hovedgærde og fodende op og ned. Dermed kan elevationssengen altså indstilles meget præcist efter dine ønsker til liggeposition. Elevationssengen er også oplagt, hvis du holder af at læse eller se tv fra sengen, da sengen kan køres op i mere opretstående stillinger.
Polstring
Næsten alle madrasser er bygget op omkring fjedre. Rundt om disse fjedre sidder et lag polstring, som sikrer, at du ikke kan mærke fjedrene, når du ligger i sengen. De mest almindelige typer af polstring er memory-skum og latex, som hver især har fordele og ulemper. Memory-skum er et varmefølsomt materiale, som er designet til at forme sig efter kroppen, når du ligger i sengen. En ulempe ved memory-skum er imidlertid, at materialet ikke er særligt godt til at aflede varme. Det betyder, at du bør undgå memory-skummadrasser, hvis du har tendens til at have det varmt om natten.
Latex kan enten fås syntetisk eller som naturmateriale, hvilket som oftest er at foretrække. Latex former sig også efter kroppen, men modsat memory-skum har latex nemt ved at aflede varme. Ved at vælge latexpolstring er du altså garanteret god liggekomfort uden at være tvunget til at ligge og svede om natten.
Fastheder og komfortzoner
Noget af det allervigtigste du skal tage stilling til, når du vælger seng, er sengens fasthed. Mange er fristede til at vælge en seng, som er for blød, fordi den kan føles behageligere, når du mærker den i butikken. En tommelfingerregels siger, at personer under 75 kg. skal bruge en medium fast madras, mens personer på over 75 kg. skal bruge en fast madras.
Kroppen har dog ikke brug for lige meget støtte over det hele. Der er områder af din krop, som naturligt har brug for mere støtte, fordi de er tungere og derfor synker mere ned i madrassen. Derfor er mange madrasser udstyret med såkaldte komfortzoner, som netop skal støtte ekstra op omkring visse områder af din krop. For maksimal liggekomfort anbefales det at vælge en madras med 5-7 komfortzoner.