Maling af Facade: Hvornår kan jeg male mit hus udvendigt?

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Når du skal male udendørs har du måske hørt at dette kun kan gøres om sommeren i varmt og tørt vejr. Dette er som udgangspunkt også korrekt. Normalt siger man at temperaturen være mellem +10 ° og +25 °, men vores specielle murmaling fra norske Gjøco kan anvendes helt ned til +2 ° hvilket forlænger malesæsonen betydeligt. Dette betyder at du faktisk kan male din facade næsten hele året! 

Trænger din facade til at blive opfrisket, kan du med facademaling opnå et smukt og holdbart resultat – og så er det faktisk slet ikke så svært.

NB! Vær opmærksom på at temperaturen ikke må være under +2° om natten! Du skal ligeledes være opmærksom på at tørretiden vil være længere i køligt og fugtigt vejr, end på en solrig sommerdag.

Du kan altså godt male din facade selvom den er fugtig – den må bare ikke være så våd at vandet løber ned ad den. Det kan faktisk være en fordel at facaden er en smule fugtig når du maler den med murmaling, da fugten vil få malingen til at glide bedre, og flyde pænere ud.

Maling af sokkel på hus

Når du har malet facaden på dit hus, sætter du prikken over i’et ved at male soklen, så det fremstår helt skarpt. Udover det æstetiske udtryk som en nymalet sokkel giver, har det også betydning for hvor sundt soklen holder sig. Soklen er en del af husets fundament, og ligesom facaden på dit hus, skal soklen ligeledes vedligeholdes. God sokkelmaling lukker af for vand, så fugt har sværere ved at trænge igennem. God sokkelmaling beskytter desuden din sokkel mod vind og vejr.

Når du skal male din sokkel, skal du gennemgå den for revner og løst puds. Har din sokkel skader, skal disse udbedres før du maler den. Hvis soklen ikke tidligere har været malet, skal du behandle den med en grunder inden.

Maling af pudset facade

Mineralske overflader er facader af fx puds, beton, sten og grundmure. Denne form for facade er “levende” og vil blive påvirket og ændre sig, når den udsættes for skiftende vejr som regn, solskin og blæst. Facaderne er desuden udsat for snavs, algevækst, mulige skimmelangreb og lignende. På grund af disse faktorer er det ikke “bare” at starte og male facaden med facademalingen – husk at forarbejdet er alfa omega!

Den første ting at gøre, som med ethvert andet malerprojekt, er at kontrollere facaden og dens tilstand. Er der skader, revner eller andre fejl og mangler, skal disse repareres først. Husk også at tjekke at pudsen sidder fast – bank let på facaden med fx en hammer og lyt efter hule lyde. Lyder det hult, kan det være tegn på, at pudsen har løsnet sig og derfor skal fjernes.

Reparer facaden og klargør den ved at rense den grundigt. Skal du vaske facaden med en form for rengøringsmiddel, skal du huske at skylle grundigt med varmt vand bagefter.

Efter du har renset facaden, er det endelig tid til at begynde at male den. Forbered den pudsede facade med en grunder for at mætte underlagets ellers sugende effekt. Ved grunding er det vigtigt at vælge det rigtige produkt, som er styret af typen af ??underlag. Har du en umalet facade fra før, skal du grunde den, inden du påfører selve facademalingen. Når dette er gjort og primeren har fået lov til at tørre efter anvisningen på pakken, er det tid til at male med facademalingen. Her er det også vigtigt, at du følger vejledningen, der følger med.

Du kan læse mere om, hvordan du maler facade og sokkel på dit hus her i vores guide.