Kaffe er ikke bare kaffe

kaffe

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

For mange danskere kan en morgen ikke fungere uden man først har fået en kop kaffe. For nogle er en instant kaffe rigeligt, andre vil dog hellere selv brygge kaffen, så den er mere frisk og velsmagende.  

Hvad er kaffe? – og hvordan bliver det produceret?

Kaffe er kaffebær før de bliver forarbejdet, og vokser i landende omkring ækvator, det vil sige varme klimaer. Især i Latinamerika, Asien og Afrika.
Det er dog ikke lige til at producere kaffe, først tager det 3-5 år at få kaffetræet til at producere kaffebær, derefter tager det 8-12 måneder at modne bærene, for så at kunne høstes.
Ved afpulpning fjernes skallen og frugtkødet, og efterlader de grønne bønner tilbage. Dette kan gøres på to måder: Den våde metode med vand (vasket) eller den tørre metode hvor bærene tørres i solen (uvasket).
Nu kan bønnerne sorteres efter størrelse og kvalitet, og defekte bønner sorteres fra.
Før de rå kaffebønner ristes, sammensættes den rigtige blanding af bønner med forskellige egenskaber såsom smag og aroma. Smagen kan påvirkes af hvilket land og områder bønnerne kommer fra.
Kaffebønnerne ristes for at få deres karakteristiske farve, aroma og smag. Både ristetemperatur og ristetid har afgørende betydning for smagen på kaffen. Jo mørkere en kaffebønne ristes, jo kraftigere og mere aromatisk bliver smagen.
Hurtigt efter ristningen, skal bønnerne nedkøles for at sikre smag og aroma, bliver indkapslet.
Og det er sådanset hvordan kaffe bliver produceret.  

Hvordan får du mest ud af din kaffe? 

De fleste køber færdig malet kaffe, dette har dog bare den ulempe at friskheden og smagen som var indkapslet i bønnerne forsvinder med tiden, når bønnerne er malet, derfor får du en langt højere kvalitet og smag af kaffe, når du selv vælger at kværne dine bønner.  Se et udvalg af kaffekværne.
Derudover kan du bruge kaffe sirupper i stedet for sukker, som giver en mere smagfuld kaffe.