Hvad er en blower door test?

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Har du nogensinde hørt ordet ”blowerdoor test”? Hvis ikke, så er du langt fra den eneste, men faktisk er det relevant for rigtig mange mennesker. Den er nemlig med til at afsløre, om dit hus kan holde varmen inde – og fugten ude!

Derfor er blowerdoor testen vigtig

En blowerdoor test er vigtigt, fordi den påviser, om man f.eks. bruger unødvendige penge på at varme huset op, hvis det ikke isolerer godt nok. Faktisk kan et utæt hus koste mange tusind kroner ekstra årligt, da det bruger ekstra meget energi på at tænde op og holde huset varmt.

I disse år er der meget fokus på at holde udgifter til energi nede. Det betyder, at folk bruger mange penge på jordvarme, efterisolering og andet, så du slipper for at betale dyre priser til forsyningsselskaberne.

Et utæt hus kan desuden lettere få problemer med fugt, og det kan føre til råd eller svamp, som er usundt for både husets beboere og husets byggematerialer. Det er naturligvis ikke sjovt at udvikle kroniske sygdomme på baggrund af f.eks. opstået skimmelsvamp, men det er heller ikke sjovt at måtte lægge nyt undertag på grund af råd i træværket.

Dertil kommer det naturligvis, at der ved salg af huse udformes en rapport, hvori en blowerdoor test kan indgå. Gør den ikke, kan den interesserede part stadig få foretaget testen, hvis f.eks. en rådgiver insisterer på det, hvorpå det vil blive synligt, om der er behov for at tætne huset.

Som boligejer er der med andre ord kun fordele ved at få lavet testen – både for økonomiens skyld og i tilfælde af salg.

Sådan foregår en blowerdoor test

Det er hverken urealistisk dyrt eller tidskrævende at få udført en blowerdoor test. Faktisk kan en maskine sætte huset under tryk, hvorefter luften udefra søger ind i boligen. Her kan man måle mængden af luft, som strømmer ind, hvorpå man kan se, om der er utætheder, som skal lukkes. Selve testen tager ikke længe at udføre, men der må naturligvis ikke opholde sig personer i bygningen, mens testen foretages.

I dag er det almindeligt, at nye byggerier testet for at se, om de lever op til de lovede energirammer.

Blowerdoor testen kan udføres af blandt andet byggefirmaer, rådgivere og arkitektstuer.