Hvidevarer

Spar penge på el og vand med nye hårde hvidevarer

Det er en forkert idé, hvis du tror, at det giver mening at udskyde købet af nye hårde hvidevarer, fordi den gamle sagtens kan holde et par år endnu. For sådan hænger det ikke sammen – tværtimod, så kan du begynde at spare penge, desto før du skifter dine gamle maskiner ud med nyere maskiner med højere energiklasser. For disse energiklasser, som eksempelvis B, A eller A+++, er ikke blot vejledende, nærmere er de et udtryk for kvalitet og besparelse af både vand og strøm. Så det er bare med at få skiftet disse ud, og start gerne med de ældste eller lavest mærkede af dem, du har stået i hjemmet.

Du kan med fordel starte med at finde et godt tilbud eller gøre brug af rabatkoder via nettet. Du kan se mere her eller følge dette link, og finde de bedste rabatkoder og dermed spare penge. Her er der nemlig også en del penge at spare, og det gælder således om at slå til, hvis du finder en maskine til en god pris og med en høj energiklasse.

Start med tørretumbleren og køle-fryseskabet

I et hus har man typisk mange forskellige hårde hvidevarer. Der er dem, som generelt er dyre i drift, tørretumbleren og køle-fryseskabet; og så er der dem, som er mindre dyre i drift, nemlig vaske- og opvaskemaskinen. Den store forskel ligger i mængden af strøm, som maskinerne bruger, samt mængden af vand, som tilsammen er udtrykt gennem maskinernes energimærkning. Som fingerregel bør du derfor starte med at udskifte maskinerne med lavest energimærkning, især hvis disse er at fandt på dine tørretumbler eller dit køle-fryseskab.

Så mange penge sparer du

Det er selvfølgelig svært at sætte præcise tal på, hvor mange penge der er at spare, hvis du skifter én af hårde hvidevarer ud. Besparelsen kommer nemlig an på, hvilken maskine du har nu, hvilken du skifter til, samt hvor ofte du bruger maskinerne. Danskerne har nemlig tendens til at bruge maskinerne mere, end man burde, hvilket vil sige at tøj vaskes, uden at det trænger, ligesom at en opvaskemaskine ikke nødvendigvis bliver fyldt helt op. Dette er dyrt at gøre, da maskinen bruger samme mængde vand og strøm, uanset om den er fyldt op eller ej. Når det så er sagt, så er der alligevel nogle guidelines, du kan gå efter. Disse kommer her.

Med en tørretumbler kan du spare godt 760 kroner om året i op mod 15 år, som typisk er en kvalitetsmaskines levealder. Det kan du gøre, hvis du skifter fra en B-klasse til en med mærket A+++. Er springet i energiklassen mindre, er der dog stadig væsentlige penge at spare, især fordi tørretumbleren typisk er dyrest i drift.

Med et køle-fryseskab kan du spare godt 530 kroner om året, hvis maskinen er i størrelsesordenen 200 liter køl og 100 liter frys. Denne besparelse opnås, hvis du skifter fra en A-mærket til en med A+++, og denne pris er ligeledes mere præcis, da maskinen holdes i gang altid og ikke efterhænger af forbrug på samme måde.

Til sidst er der også penge at spare på opvaskemaskiner og vaskemaskiner, hvor du kan spare henholdsvis 210 kroner om året og 160 kroner om året, hvis du skifter fra A-mærket til A+++. Disse estimater afhænger dog meget af dit forbrug, som bør holdes nede for at undgå strømbrug, vandbrug og slid på maskinen.