Har dit hus solcellepotentiale? Tjek her på 30 sekunder

Med en splinterny app er det blevet lettere end aldrig før at få overblik over din boligs solcellepotentiale. Ved blot at indtaste din adresse, fortæller appen i løbet af 30 sekunder, hvilke økonomiske og klimamæssige fordele der er ved at installere et solcelleanlæg på netop din ejendom. Appen, der hedder Sunmapper, er helt gratis og udviklet af fem tidligere DTU-studerende netop med det formål at gøre det nemmere for husejere at vurdere, om solceller er i deres interesse eller ej.

Nemt og hurtigt

Sunmapper beregner husets solcellepotentiale ud fra en deltaljeret 3D-model af hele Danmark, som opfinderne har brugt til at beregne, hvordan solen skinner i løbet af dagen, samt solens intensitet og position på himlen. Derudover tager appen højde for, hvor mange skygger der kastes på de enkelte hustage, samt vejrets opførsel inden for de sidste 30 år i de specifikke områder, der søges på.

”Tidligere skulle folk slå op, hvilken vinkel husets tag havde, vurdere, hvor mange skygger der kastes, og forstå alt det her med watt pr. kvadratmeter og så videre. Så det var ret kompliceret at finde ud af, om det var en god investering med solceller,” fortæller en af appens udviklere, Lars Holtse Bonde til Jyllands-Posten. Dette problem har Sunmapper lavet om på. På 30 sekunder giver appen specifikke oplysninger om pris på solcelleanlæg, årlig energibesparelse i kroner og ører, årlig elproduktion, hvornår anlægget vil være tilbagebetalt, samt størrelsen på CO2-reduktionen omregnet i plantning af træer. Derudover kan Sunmapper endda indhente tilbud fra tre leverandører af solcelleanlæg.

Godt for både pengepungen og miljøet

Sunmapper gør det økonomiske aspekt ved en solcelleinstallation meget overskueligt, men bagmændene har også vægtet de klimamæssige forbedringer i betydelig grad. ”Brugerne kan også se, hvor meget CO2 de sparer. Vi prøver at gøre det håndgribeligt for dem, og derfor oversætter vi det også til, hvor mange træer man skal plante for at opnå samme resultat,” lyder det fra Lars Holtse Bonde.

Klima og miljø ligger højt på dagsordenen i bagtanken med Sunmapper, der skal være med til at tydeliggøre effekten af solcelleenergi i de danske hjem. ”I stedet for at regeringen og kommunerne skal bruge penge på at mindske CO2-forbruget, så tror vi på, at vi alle kan være med til at nedsætte forbruget ved at investere forholdsvis små beløb i solceller. Det geniale er, at den individuelle borger sparer penge, og samtidig afhjælper vi klimaproblemerne,” siger Lars Holtse Bonde til JP.

Appens popularitet kan vise sig at være afgørende for at sprede det grønne budskab. Efter kun to-tre uger i luften havde Sunmapper 2-300 brugere om dagen, og i løbet af den første måned har omkring 90 brugere modtaget tilbud på solcelleanlæg, hvilket overrasker Lars Holtse Bonde. ”Vi har flere brugere, end vi turde håbe på. Det er meget positivt, og det har overrasket os,” fortæller han til JP. Der er således stor opbakning om den nye app, der lader til at øge interessen for solcelleenergi i den danske befolkning.