Ældre mennesker skubber godt gang i salget af sommerhuse

Det er blevet mere og mere attraktivt at sælge parcelhuset og bruge sommerhuset som bopæl året rundt. Især blandt den ældre del af befolkningen, som sidder på store dele af sommerhussalget

Salget af sommerhuse vokser. Den ældre del af befolkningen dominerer blandt køberne og flere dropper parcelhuset og vælger sommerhuset til, for at skære faste udgifter fra.

Specielt den ældre del af befolkningen virker til, at være glade for idéen om at bruge sommerhuset hele året rundt.

En opgørelsen lavet af ejendomsmæglerkæden Home viser nemlig, hvordan de 55 til 64 årige dominerer salget blandt førstegangskøbere.

Flere og flere bor fast i sommerhuset

Tal fra 2016 viser at over 19.000 sommerhuse bruges om helårsboliger. Sammenlignet med 2015 er tallet vokset med 3 procent, og i forhold til 2010 er det hele 21 procent flere der nu bruger deres sommerhuse året rundt.

Derudover viser tal fra boligsiden.dk, at der til og med oktober i år er solgt mere end 6.400 fritidshuse i Danmark, hvilket er 5 procent mere end samme periode sidste år.

I dag er der knap 33.000 danskere, som bruger deres sommerhus hele året rundt. I 2010 var dette tal 27.700, bliver betyder en stigning på 19 procent på seks år.

Mange af de danskere, der bruger deres sommerhuse som helårsboliger er pensionister. I starten af 2016 var der nemlig hele 83 procent flere sommerhuse med en beboer over 70 år sammenlignet med 2010. I 2010 var tallet nemlig 6.500, hvorimod det ligger på 12.000 i dag.

De mange ældre sommerhusbeboere skyldes bland andet, at mange af dem købte et sommerhus i 00’erne med henblik på, at bruge det som helårsbolig nogle år senere.

De ældres dominans af sommerhussalget er kommet gradvist. I 2006 sad gruppen over 45 år på 56 procent af sommerhuskøbene. Man forventer, at de ældres køb af sommerhuse vil stige, hvis det bliver lovligt at bosætte sig efter kun ét års ejerskab. Lige nu skal man nemlig have haft ejerskabet over huset i minimum otte år, for at få lov til at rykke ind hele året.

Loven vil påvirke salget

Man forventer at udviklingen vil tage fart, hvis politikkerne tillader danskerne at bo i deres sommerhuse efter blot et års ejerskab. Lige nu må man nemlig vente otte år, hvilket får mange til at hoppe af vognen, fordi de ikke har råd til at betale husleje to steder.

Relationschef Mads Ellegaard fra Home mener, at nye regler for helårsbeboelse vil gøre det muligt for flere pensionister at bo i sommerhuset året rundt.

Det kræver dog et bredt flertal blandt politikkerne, men hvis dette sker vil flere ældre sandsynligvis droppe parcelhuset. De nye regler vil gøre, at folk kan føre planerne ud i livet uden at tænke over at skulle betale husleje to steder i otte år.

Sommerhuset er attraktivt fordi man kan skære mange faste udgifter fra, men lave renter og stigende friværdier gør også, at flere og flere ser et sommerhus som en attraktiv investering.

Man skal dog huske på at sommerhuspriserne svinger meget, hvilket betyder, at man kan miste penge på sin investering. Rundt om i Danmark er det nemlig tydeligt at flere sommerhuse har været til salg i årevis.